Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Здравословен ръжено-пълнозърнест хляб

Здравословен ръжено-пълнозърнест хляб

Gergana DimitrovaGergana Dimitrova
Новак
2824039
Здравословен ръжено-пълнозърнест хляб
Снимка: Gergana Dimitrova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Готовия здравословен ръжено-пълнозърнест хляб разрежете на филийки и докато е още топъл, сложете по парченце масло и малко шарена сол"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - около 350 - 400 г пълнозърнесто
  • мая - половин кубче прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч. топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включвам фурната да се загрее на 50 °C.

За този вкусен пълнозърнест хляб маята разтварям в 1/2 ч.ч топла вода със захарта.

В купа сипвам брашното, правя кладенче и сипвам разтворената мая, добавям останалата топла вода, солта и замесвам, доколкото е възможно, понеже не може да се събере напълно, а се поразпръсва брашното.

В обилно намаслена тавичка поставям оформения хляб и го обръщам да се намасли и от другата страна.

В предварително загрятата на 50 °C фурна втасва, докато удвои обема си.

След това увеличавам фурната на 220 °C, без да изваждам тавата от фурната, и изпичам ръжения хляб за около 40-50 минути.

Готовият здравословен ръжено-пълнозърнест хляб напръсквам с вода и покривам с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: