Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтиците се разбъркват на пяна.
Прибавя се кафявата захар.
Яйцата със захарта се разбиват на пяна до побеляване, като от кафявата захар сместа е леко кафеникава.
Брашното от лимец се изсипва с купа, в която ще се разбърква.
Прибавя се бакпулвера и се разбърква много добре.
Млякото се затопля на стайна температура.
Прибавя се содата и се разбърква много добре.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйчената смес и прясното мляко.
Разбърква се много добре.
Белтъците се разбиват на пяна.
Лимонът за кекса се измива много добре и кората се настъргва на ситно ренде.
Към сместа от брашно се прибавят разбитите белтъци и настърганата лимонова кора.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Сместа се изсипва в кексова форма, която е покрита с хартия за печене.
Пече се кексът 50 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Лимонов кекс с лимецово брашно е идеален за закуска, следобедно хапване, пикник или при пътуване.
Коментари