Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Лимецов хляб със зехтин по стара рецепта

Лимецов хляб със зехтин по стара рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лимецов хляб със зехтин по стара рецепта
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Лимецовият хляб със зехтин по стара рецепта е идеален за здравословни сандвичи или като добавка към всяко ястие."

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 510 г + 2 с.л. за поръсване
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • топла вода - 320 мл.
  • суха мая - 2 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • масло - 2 с.л.
  • зехтин - 50 мл. + 2 с.л. занамазване на формата за хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта се изсипва в топлата вода и се разбърква до пълното разтваряне.

След като захарта се е разтворила, отгоре се поръсва маята, разбърква се и се оставя да шупне като пяна от бира.

Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне.

Лимецовото брашно се изсипва в купа, в която се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и размекнатото масло.

Забърква се тестото за хляб, като се меси 10 мин., докато стане меко и гладко.

Отделна купа се намазва със зехтина.

Тестото се прехвърля в купата със зехтин, обръща се няколко пъти, за да се намаже от всички страни.

Купата се покрива с кърпа и се оставя 2 ч., за да втаса.

След като тестото е втасало, се изважда от купата и се слага върху набрашнена повърхност.

Омесва се 5 мин., след което се слага във формата за хляб, която предварително е намазана със 2 с.л. зехтин.

Формата се слага в полиетиленов плик и се оставя да втаса 1 ч., след което се изважда от плика.

Поръсва се с брашно 2 с.л.

Формата с хляба се слага в тава, в която се налива вода два пръста над дъното.

Формата с лимецовия хляб се пече се в заедно с тавата с водата в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса.

Лимецов хляб със зехтин по стара рецепта е идеален за здравословни сандвичи или като добавка към всяко ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: