Начин на приготвяне
Три погачи, оформени по различен начин. Всяка погача замесих поотделно, като използвах горепосочените продукти.
В купа се смесват прясното мляко и водата, затоплят се в микровълновата, след което се добавя маята, захарта и брашното, разбъркват се добре и така получената смес се оставя за 15-20 минути, докато се активира.
Яйцата се разбиват с всички останали продукти, без брашното, а когато маята е удвоила обема си, се прибавя и тя. Брашното трябва да се пресее предварително и се добавя постепенно, докато се събере тестото на топка.
Маслото (50 г) се добавя към тестото на два пъти, втрива се добре, докато се удвои напълно. При нужда се добавя още малко брашно, месенето продължава около 10-15 минути, докато се получи гладко, еластично и не лепнещо по пръстите тесто. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя, за да удвои обема си.
Оформянето е различно, аз решавам на момента как ще изглежда погачата. В снимките се виждат модулите и начинът на оформяне.
В едната погача сложих плънка от сирене. Всяка кора намазвам с масло.
Когато е напълно оформена, се намазва отгоре с разбитите жълтъци с прясно мляко. Поръсва се с микс от семена.
Погачата се пече в предварително загрята фурна на 50 градуса, веднага щом се сложи погачата във фурната се включва само на долен реотан на 160 градуса за 20 минути, след това на горен и долен до сухо шишче - общо около 50 минути.
Още топла се намазва с масло.
Погачите Дебеланки са чудни!
Коментари