Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Дебеланка

Пита Дебеланка

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Пита Дебеланка
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 1 кг. + допълнително, ако има нужда
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • вода - за замесването
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага маята, захарта, 2-3 с.л. от брашното и около 100-150 мл хладка вода, оставя се да шупне, после се прибавя 500 мл вода и олиото. Прибавят се пресятото брашно и солта.

Отначало се бърка с лъжица, като започне да се отлепя от съда, се премесва на ръка до меко и нелепнещо тесто. Окръгля се и се поставя в купата, покрито с фолио да втаса около час.

После отново се премесва и се поставя в намазнена голяма и дълбока тава да втаса, може и във фурната на 50 градуса или покрито с фолио.

След като втаса, се намазва с разбит жълтък и малко вода и се пече в загрята фурна на около 190-200 градуса до суха клечка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: