Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с кайма и ориз

Пълнени чушки с кайма и ориз

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Пълнени чушки с кайма и ориз
Снимка: Анонимен
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Тези пълнени чушки с кайма и ориз са ретро любимци на поколения българи, дори и на техните деца"

Необходими Продукти

  • чушки - 12 бр. (средна големина)
  • кайма - 700 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • червен пипер
  • магданоз
  • олио - 60 мл
  • За соса
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • брашно - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към каймата се добавя сол, черен пипер, чубрица, кимион, магданоз, омесва се добре. Ориза се почиства и измива добре, след което се прибавя към каймата.

Чушките се почистват от семките и се измиват, след което се пълнят с плънката.

В подходяща тенджера се подреждат и заливат с топла вода, добавя се олиото, сол на вкус, червен пипер, черен пипер и се слага на котлона на среден огън.

При готовност на плънката, след около 30 минути от момента на завиране, чушките се изваждат в тава и се запичат във фурната на 200°C за кратко (с цел лесно да се махне ципата на чушките).

Към врящия сос за пълнени чушки се добавя застройката от кисело мляко и брашно, която предварително се темперира.

Запечените пълнени чушки се връщат в соса.

Готовото ястие пълнени чушки с кайма и ориз се поръсва с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Лиляна
Лиляна
Сготвени по рецептата, станаха много вкусни, но ги предпочитаме с чисто кисело мляко!
16.08.2023 12:36
1