Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Есенен плодов кекс с какао

Есенен плодов кекс с какао

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5334k1k5
Есенен плодов кекс с какао
Снимка: Величка Щърбанова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Вкусен и ароматен есенен сладкиш, с който да подсладим следобедното кафенце"

Необходими Продукти

  • за кексовата смес
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • какао - 1 суп.л. (нескуик)
  • канела - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 пак. (2 г)
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пак. (10 г)
  • за плодовата смес
  • круши - 2 - 3 бр.
  • ябълки - 2 - 3 бр.
  • банани - 1 бр.
  • грозде - една шепа (без семки)
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото, което трябва да направите, е плодовата смес. Измийте плодовете добре. Тъй като аз използвах домашни ябълки и круши, не съм ги белила, но ако са от магазина, по-добре ги обелете. Нарежете ги на едри парчета. Добавете банана и гроздето.

Сложете ги в касерола и ги поръсете със захар. Когато леко си пуснат сока ги сложете на котлона и ги варете с непрекъснато бъркане за около 5-6 минути. Отстранете съда от котлона и оставете да изстине.

Разбийте яйцата със захарта на пяна с миксер.

Прибавете угасената с киселото мляко и оцета сода за хляб. Добавете какаото, канелата, олиото и ванилията и отново разбъркайте за кратко с миксера.

Следващо е брашното с бакпулвера, но вече разбъркайте не с миксер, а с тел или шпатула. Не трябва да остават бучици брашно.

Идва ред на изстиналата вече плодова смес. След като я прибавите разбъркайте леко и изсипете кексовата смес в тава застлана с хартия за печене.

Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 40-45 мин., до суха клечка.

След като изстине, нарежете есенния сладкиш на парчета и поръсете с пудра захар.

Есенният плодов кекс с какао е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: