Начин на приготвяне
Първото, което трябва да направите, е плодовата смес. Измийте плодовете добре. Тъй като аз използвах домашни ябълки и круши, не съм ги белила, но ако са от магазина, по-добре ги обелете. Нарежете ги на едри парчета. Добавете банана и гроздето.
Сложете ги в касерола и ги поръсете със захар. Когато леко си пуснат сока ги сложете на котлона и ги варете с непрекъснато бъркане за около 5-6 минути. Отстранете съда от котлона и оставете да изстине.
Разбийте яйцата със захарта на пяна с миксер.
Прибавете угасената с киселото мляко и оцета сода за хляб. Добавете какаото, канелата, олиото и ванилията и отново разбъркайте за кратко с миксера.
Следващо е брашното с бакпулвера, но вече разбъркайте не с миксер, а с тел или шпатула. Не трябва да остават бучици брашно.
Идва ред на изстиналата вече плодова смес. След като я прибавите разбъркайте леко и изсипете кексовата смес в тава застлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 40-45 мин., до суха клечка.
След като изстине, нарежете есенния сладкиш на парчета и поръсете с пудра захар.
Есенният плодов кекс с какао е готов.