Начин на приготвяне
Името е малко странно, нали? !
Цвикник е традиционно печиво от кухнята на Пловдивското село Труд. В северняшката кухня пък го наричат ситник или ситница, защото сиренето се натрошава на ситно, но автентично се замесва с цвик - така в село Труд се казва на суроватката (течността, която остава при направата на сирене). Ако нямате суроватка - може да го направите по-цивилизовано и по-богато с кисело мляко, с айрян, с кефир...
Супер бързо, много лесно, изключително вкусен тракийски цвикник! Забърква се точно за 5 минути, пече се за 40 мин.
Яйцата се разбиват с щипка сол и щипка захар.
Добавя се киселото мляко и содата, загасена в него, и се разбърква отново.
Добавя се водата и се разбърква.
Брашното се пресява два пъти и се добавя и то, за да се получи тесто, по-гъсто от боза или смес за палачинки. Бърка се с лъжица, НЕ с миксер, за да се получи текстурата за цвикник.
Добре намазмаме тавичка с олио. Изсипва се тестото в тавичката.
Отгоре се натрошава сирене на ситно и се поставят бучки масло. Поръсва се с малко захар - най много 1 суп.лъж. Тук е единствената разлика със северняшката ситница, която не се поръсва със захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор и се пече в по-ниската част на фурната за 40 мин.
Соленият кекс се хапва топъл. Ние го нападаме с лъжица директно от тавата...
ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:
Вместо с 200 г кисело мляко и 100 мл вода днес направих цвикника с 300 мл кефир, защото това имах в хладилника.
Ако го правите с цвик (суроватка) вместо с кисело мляко - количеството е 300 мл и не слагате вода.
Да Ви е вкусно!