Начин на приготвяне
Спанакът се почиства от корените и се измива много добре. Нарязва се на едро.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Оризът се измива много добре и се накисва в топла вода за 30 мин.
Чесънът се почиства и нарязва на ситно.
Лукът се слага в тенджера и се прибавя олиото.
Запържва се до златисто, след което се прибавя нарязаният спанак.
При продължително разбъркване спанакът се задушава с лука до омекване.
След като се задуши, спанакът се сваля от котлона и се изсипва в дълбока тава.
Прибавя се накиснатият ориз, като водатам в която е киснат, се изхвърля. Разбърква се много добре.
Прибавя се нарязаният на ситно пресен джоджен, пресен магданоз, чесън, червен пипер и сол.
Залива се с 7 ч.ч. топла вода.
Оризът се пече на най-долната част на фурната, без решетка на 220 градуса, в предварително загрята фурна 30 мин. след завиране, като се разбърква периодично, за да не остане оризът на дъното на тавата.
Спанакът с кафяв ориз и чесън е готов.