gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Пълнозърнест соден хляб

Пълнозърнест соден хляб

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
6587k4k5k5
Пълнозърнест соден хляб
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
21/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Ако желаете коричката на пълнозърнест соден хляб да е мека го покрийте с чиста памучна кърпа."

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Идеята за този лимецов хляб видях в страницата Домашни вкусотии и е на Теди Титова.

По нейната рецепта хлябът се пече на сач, но поради липса на такъв го направих в тава с леки промени и по самата рецепта.

Пресейте бялото брашно в купа и добавете пълнозърнестото брашно от лимец. Добавете също солта и бакпулвера.

Разбъркайте добре и оформете кладенче.

В друг съд смесете киселото мляко, което е добре да е със стайна температура и содата. Разбъркайте и оставете да шупне.

Прибавете млякото при брашната, заедно с хладка вода (150 мл) и 2 супени лъжици зехтин.

От посочените продукти замесете меко тесто, първоначално бъркайки с дървена лъжица, след което доомесете тестото с ръце.

Не се притеснявайте, ако леко лепне.

Оформете тестото на топка и го сложете върху лист хартия за печене.

Преди да сложите тестото, набрашнете хартията с малко брашно.

С длани разстелете тестото на кръг с дебелина около 2 см, след което го покрийте с чиста памучна кърпа и оставете да престои поне 20 минути.

През това време включете фурната да загрява на 250 °C, като сложите във фурната и тавата, в която ще печете.

След като тестото е предстояло, го намажете с малко зехтин и набодете содената питка с вилица.

Тъй като днес е християнски празник Въведение Богородично, оформих и кръст в центъра на хляба с две вилици, като леко притисках върховете им един в друг.

По желание може да добавите няколко резена червен лук и пресни листа магданоз.

С помощта на хартията преместете хляба в тавата и сложете да се пече в загрятата вече фурна, но намалете температурата на 200 °C.

Печете обредния хляб около 20 минути, до хубав загар.

След изпичане охладете хляба върху решетка.

Ако желаете коричката на пълнозърнест соден хляб да е мека, го покрийте с чиста памучна кърпа.

Остава само да начупите хляба и да му се насладите с вкусна домашна гозба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: