Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Хляб от пшеница, ръж и царевица

Хляб от пшеница, ръж и царевица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб от пшеница, ръж и царевица
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
25/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Този разкошен хляб е съставен от една перфектна комбинация на четири вида брашно, която създава прекрасен вкус и текстура на печивото."

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г бяло, пшенично
  • царевично брашно - 40 г + за поръсване
  • ръжено брашно - 80 г пълнозърнесто
  • пълнозърнесто брашно - 80 г, от пшеница
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 330 мл
  • олио - 30 мл + за намазняване
  • сол - 10 г
  • мед - 1 и 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този разкошен хляб е съставен от една перфектна комбинация на четири вида брашно, която създава прекрасен вкус и текстура на печивото.

Затоплете леко водата до телесна температура и разтворете в нея меда и маята. Оставете за не повече от пет минути, не е нужно да чакате да се появят мехурчета и шупли.

Сипете олиото и брашната - едно по едно, като бъркате постоянно. Тъй като тестото за хляба е доста хидратирано и лепне, препоръчвам използването на кухненски робот. С него измесването трае точно три минути, а на ръка ще е доста по- продължително и ще трябва да се поръсва по малко допълнително брашно.

Със обилно намазнени реце вземете мекото тесто и го оформете на кръгъл хляб. Поставете в намазнена и поръсена с царевично брашно тавичка. Хубаво намажете с олио и поръсете още царевично брашно - така се получава приятна коричка при изпичане на хляб от пшеница, ръж и царевица.

По желание направете резки по повърхността с остър нож. Покрийте със стреч фолио, така че да няма опасност да опре в тестото дори и при набухване. Оставете пълнозърнестия хляб да втаса за около час на топличко.

Печете пълнозърнестия хляб в загрята на 180 °C фурна в продължение на 35-40 минути или до апетитен загар.

Когато хлябът е готов, изчакайте 5 минути и чак тогава го извадете от формата и прехвърлете върху решетка. Разрежете, когато е напълно изстинал.

Копринено мек и много вкусен хляб от пшеница, ръж и царевица!

Рецептата е адаптирана от Cookidoo

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: