Начин на приготвяне
Затоплете водата и прясното мляко до телесна температура и разтворете в тях маята, захарта и 2-3 супени лъжици от бялото брашно. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10 минути, докато на повърхността се образуват мехурчета.
Пресейте двата вида брашно и добавете към тях солта. Разбъркайте и оформете кладенче. Ако не харесвате или не разполагате с пълнозърнесто брашно, може да приготвите пидетата само с бяло пшеничено брашно.
Прибавете към брашната сместа с маята и олиото и замесете меко тесто, което не лепне.
При необходимост добавете още малко брашно.
Оформете тестото на топка и го поставете в купа, покрито със стреч фолио или кърпа.
Оставете да втаса за около 40 минути, докато удвои обема си.
През това време си пригответе плънката.
Ако ползвате пресен спанак първо го бланширайте във вряща вода за няколко минути, след което го отцедете и нарежете.
Може да използвате и замразен спанак, който първо размразете и изтискайте излишната вода.
Към спанака прибавете яйцата, киселото мляко, едро натрошено сирене и настъргани кашкавал и моцарела. Аз сложих и няколко лъжици настърган пармезан, но това не е задължително.
Разбъркайте всичко.
Щом тестото е удвоило обема си, го премесете за кратко и разделете на 6 равни части.
Оформете ги на топчета и разточете всяко на тънка елипса.
В центъра на всяка сложете по 2 лъжици от плънката. Прегънете краищата навътре и прищипете всеки край.
Наредете всички пидета в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за още 20 минути.
През това време загрейте фурната на 200 градуса.
Преди да сложите да се пекат намажете бордовете на всяко пиде с жълтък, смесен с малко вода.
Печете в загрята фурна около 25 минути.
Добър апетит с моите пидета със спанак и сирена!
Тази рецепта, вдъхновена от турската кухня, е без месо. Но ако сте любители на класиката, може да си приготвите още пиде с кайма и лахмаджун.