Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пиде»Пиде с бекон, сирене и лапад

Пиде с бекон, сирене и лапад

Пиде с бекон, сирене и лапад
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Всяка минута от приготвянето на това пиде с бекон, сирене и лапад си заслужава да бъде отделена, особено ако не сте хапвали такова досега"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 600 грама
  • мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. 1 жълтък за намазване
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. равна
  • вода - 250 мл
  • кисело мляко - 100 мл
  • плънка
  • лапад - 150 - 200 грама бланширан
  • сирене - 40 - 50 грама натрошено
  • бекон - 4 ленти
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • яйцa - 1
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • семена - 1 с.л. за поръсване
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в 200 мл топла вода, добавете захарта и 2-3 лъжици брашно, оставете да бухне.

В средата на брашното оформете кладенче и сипете вътре активираната мая, кисело мляко, олио и сол.

Замесете меко тесто и го намажете с олио, приберете в найлоново пликче и сложете в хладилник до сутринта. Разделете готовото тесто на две, за да се получат две пидета.

Ако ще приготвяте две пидета, трябва да увеличите продуктите за плънката, защото посочената е само за 1 брой. Загрейте олио и запържете наситнения лук и лентите бекон до омекване на лука.

Бланширайте лапада във вряща подсолена вода, след което го отцедете добре. Нарежете и го добавете да се задуши с бекона и лука.

Прибавете и натрошеното сирене, както и 1 голямо сурово яйце.

Сипете получената плънка в средата на тестото и подгънете краищата на две по 1 см, оформете пиде. Полученото ръбче намажете с разбит с лъжица олио жълтък, поръсете със семена.

Печете пидето в загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минути. Охладете леко върху решетка и поднесете.

Пидето с бекон, сирене и лапад е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Интересна идея, струва си да се приготви многократно :-)
11.03.2021 11:09