Начин на приготвяне
Сьомгата се измива добре и се реже на парчета с ширина около 3 см.
В купичка се смесват съставките за маринатата - сокът на един лимон, скилидка пресован чесън, копърът, нарязан на ситно.
С получената смес се полива рибата, след като предварително е подредена в тава, с хартия за печене и намаслена със зехтин, за да не залепнат филетата.
Сьомгата се слага с кожата надолу.
Посолява се със сол и пипер и се оставя за час-два в хладилника.
След това се пече във фурната, в най-ниската й част, на 200 градуса с вентилатор. След около 20 минути рибата е изпечена.
Печената риба се изважда от тавата, а сосът, който се е отделил, се пресипва в сосиера.
Този свеж сос е чудесно допълнение към сьомгата.
Сьомгата със сос от копър е много вкусна.