Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Много пухкава питка с масло и сирене

Много пухкава питка с масло и сирене

Много пухкава питка с масло и сирене
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"Тази питка ще се превърне в звездата на празничната трапеза"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за доомесване, + 1 с.л. за активиране на маята
  • яйца - 4 бр. + 2 жълтъка
  • кисело мляко - 1 кофичка /400 г/
  • мая - 1 кубче /45 г/
  • сол - 1 и 1/2 с.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • сирене - 150 г
  • пармезан - 20 г фино настърган
  • сусам - бял и черен за поръсване
  • масло - 1/2 бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка за супа се слага около 150 мл хладка вода. В нея се слагат маята, една супена лъжица брашно, 1/2 с.л. захар и 1/2 с.л. сол.

Разбърква се добре, докато се получи каша и се оставя за 10-15 минути на топло да се активира.

През това време в дълбока тава се сипва брашното и се прави кладенче. В него се слагат киселото мляко, яйцата и солта, като се разбърква с вилица.

След това се слага постепенно шупналата мая и се бърка първоначално с вилица, а след това се меси с ръце.

Когато тестото спре да лепне по ръцете, се премества на набрашнен плот и се меси, докато не останат никакви бучки. Слага се в купа, която е намазнена и набрашнена, и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса за един час.

През това време яйцата се разбиват с щипка сол, а към тях се добавя натрошеното сирене.

Маслото се разтопява в микровълновата. След като е втасало, тестото се слага на набрашнен плот и се разделя на четири еднакви топки. Всяка топка се размесва и с помощта на точилка се разточва на тънка кора.

Маже се с помощта на четка с масло, след това се слага от плънката. Поръсва се с пармезан.

Разпределя се равномерно навсякъде и кората се навива на руло, което се усуква. Рулото се реже на еднакви парчета, които се подреждат в предварително намазана с масло и набрашнена тава. Така се процедира и с останалите три топки.

Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса повторно за 1 час.

Жълтъците се разбиват и питката се маже с тях с помощта на четка. Поръсва се пормезан, както и черен и бял сусам.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Когато я извадите от фурната, я напръскайте с вода и я оставете да се задуши, покрита с кърпа.

Много пухкавата питка с масло и сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: