Начин на приготвяне
Всички продукти за тестото (без брашното) се смесват. Содата се гаси в оцета. Бърка се с бъркалка. Постепенно се слага брашното и се замесва тесто. Тестото трябва да лепне съвсем леко, да може спокойно да работите с него.
От тестото се оформят топчета с големина на орех / 25 г са моите меденки/. Топчетата се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, като между тях се оставя място. Показала съм на една от снимките.
При печене те се слягат. Пекат се сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути, докато се напукат. Всяка фурна пече различно, моята е газова, преценете за вашата.
Готовите меденки се оставят напълно да изстинат. След това се слепват със сладко и овалват в смлени орехи. Оставят се за няколко часа да омекнат. Колкото повече стоят, по-хубави стават слепените сладки.
Може да разточите тестото и да изрежете с формички меденки, да ги изпечете и украсите. Тогава времето за печене е 10 минути.
Може да издълбаете меденките, да ги напълните с някакъв крем и слепите като сладки праскови.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Виж също как да омекнат меденките.
Коментари