Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Слепени меденки от едно време

Слепени меденки от едно време

редакция:
ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2474k6431
Слепени меденки от едно време5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"С риск да развалим поредната диета ви представяме едни неустоими меденки от старите тефтери."

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 160 мл
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 пакетче /8 г/
  • сода бикарбонат - 1 равна с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - 5 ч.ч. /около 750 г/
  • още
  • сладко - за слепяне
  • орехи - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за тестото (без брашното) се смесват. Содата се гаси в оцета. Бърка се с бъркалка. Постепенно се слага брашното и се замесва тесто. Тестото трябва да лепне съвсем леко, да може спокойно да работите с него.

От тестото се оформят топчета с големина на орех / 25 г са моите меденки/. Топчетата се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, като между тях се оставя място. Показала съм на една от снимките.

При печене те се слягат. Пекат се сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути, докато се напукат. Всяка фурна пече различно, моята е газова, преценете за вашата.

Готовите меденки се оставят напълно да изстинат. След това се слепват със сладко и овалват в смлени орехи. Оставят се за няколко часа да омекнат. Колкото повече стоят, по-хубави стават слепените сладки.

Може да разточите тестото и да изрежете с формички меденки, да ги изпечете и украсите. Тогава времето за печене е 10 минути.

Може да издълбаете меденките, да ги напълните с някакъв крем и слепите като сладки праскови.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Виж също как да омекнат меденките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Прекрасни правя ги от 40г
29.12.2023 10:41