Шоколадова торта Веган

ИларияИларияМастър Шеф37314205
03/04/2014
"Няма как да устоим на тази Шоколадова торта Веган, ние обожаваме шоколад и торта, а тази е сочна, вкусна, превъзходна и ароматна!"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 753
  • Преглеждания за месеца65
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г бяло или пълнозърнесто
  • захар - 1 ч.ч. бяла или кафява
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 45 г
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки
  • сол - щипка
  • газирана вода - 350 мл
  • олио - 100 мл
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • ванилия - 1 ампула или 3 прахчета
  • портокали - 1 бр. само настъргана кора
  • лимони - 1 бр.
  • за сиропа
  • вода - към 2 ч.ч.
  • захар - към 2/3 ч.ч.
  • за крема
  • банани - 1 голям и зрял
  • пудинг - 1 пакетче шоколадов без глутен
  • захар - на вкус
  • шоколад - 200 г черен без примеси + още за украса
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе захарния сироп. Сложете водата със захарта да се варят, докато сиропът се редуцира до 1 ч.ч. Оставете го да се охлади напълно.

Смесете първите 8 сухи съставки за блатовете и ги разбъркайте. В голяма купа объркайте течните съставки - газирана вода, олио, лимонов сок. Добавете сухите съставки и объркайте до хомогенност в една посока.

Накрая добавете ванилията и настърганата кора от портокала и лимона. Сипете сместа във форма с хартия за печене и сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 40 минути или до суха клечка. Готовият блат напълно се охлажда и се разделя на 2 или 3 отделни блата.

Докато се пече, се приготвя кремът. Загрява се около 350 мл вода, а пудингът се разтваря в останалите 150 мл вода, както е посочени на опаковката. Кипналата вода се подслажда на вкус и се добавя при непрекъснато бъркане размитата смес. Бърка се, докато се сгъсти и се снема от котлона. Веднага в него се пуска начупения шоколад (150-200 г). Изчаква се около 30 сек. без да се бърка и след това кремът се разбърква с олиото. По желание може да си спестите олиото. Кремът се покрива със свежо фолио, за да не хване коричка, докато дойде време да се използва.

Бананът се разбива на пюре. С него се маже долният блат, сиропиран с половината захарен сироп. Отгоре се разпределя половината (или малко повече) количество от шоколадовия крем и се покрива с втория блат. Пак се сиропира и се маже цялата торта с крем. Украсата е от настърган шоколад или според вкуса ви.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Рая Андонова
Рая Андонова
16.01.2016 22:39
Много е вкусна тортата! А за сиропирането добавих и ванилова захар.
0
0
Жужи
Жужи
02.01.2015 17:03
Оказа се и страхотна на вкус :)))
1
0
Божана
Божана
07.04.2014 15:45
Изглежда страхотно!!!
0
0