Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Коледна лимецова погача с олио

Коледна лимецова погача с олио

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Коледна лимецова погача с олио4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
110 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Страхотна погача, която да украси трапезата за празника"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • топла вода - 500 мл
  • суха мая - 21 г
  • яйца - 2 бр.
  • козе кисело мляко - 4 с.л. + 1 с.л. за намазване
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • За намазване на корите
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.

В средата се прави кладенче.

В средата се изсипва топлата вода, сухата мая, яйцата /1 бр. яйце и 1 белтък/, козето кисело мляко - 4 с.л., олиото, захарта и солта. Сухата мая не се разтваря отделно преди да се прибави към брашното.

Замесва се меко тесто, което се намазва с олио и се слага в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, за да втаса докато удвои обема си.

След като втаса, тестото се разделя на 4 топки.

Първата топка се разточва на кора с дебелина 1 см.

Слага се в намазана с олио тава с незалепващо покритие или стъклена тава.

Отгоре се намазва с олио.

Други две топки се разточват и намазват по същия начин, като се слагат една върху друга в тавата.

Последната топка се разточва и слага в тавата, като не се намазва с олио.

Погачата се разрязва с нож на осем триъгълника.

В края на всеки от осемте триъгълника се разрязват малки правоъгълни триъгълника, като правият ъгъл е разположен към центъра на погачата.

Върховете на правия ъгъл се обръщат навън един върху друг на всяка кора.

В центъра на погачата върховете на разрязаните осем части също обръщат навън един върху друг.

Погачата се намазва с разбит жълтък с кисело мляко.

Пече се в 50 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Коледната лимецова погача с олио е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: