Начин на приготвяне
В дълбока тенджерка изсипваме водата, солта и олиото. Поставяме на котлона и загряваме до кипване.
След като кипне, веднага добавяме пресятото брашно и разбъркваме енергично.
Бъркаме докато тестото започне да се отделя от стените на съда.
Оставяме пареното тесто да изстине леко и след това добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме много добре. Трябва да се получи гладко тесто.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Вземаме тава, която покриваме с хартия за печене.
Шприцоваме еклерите на малко разстояние един от друг, поставяме във фурната и печем за около 45 минути, като вратата на фурната не отваряме в първите 25 минути, защото рискуваме да спаднат.
Вадим и оставяме да изстинат напълно, а през това време приготвяме крема.
Започваме да приготвяме крема, като в тенджера с дебело дъно слагаме жълтъците, захарта, ванилията и малко от предвиденото мляко.
Всичко това разбъркваме до гладка смес.
Към нея добавяме нишестето, за да се получи гладка каша. След това изсипваме останалото мляко и разбъркваме постоянно, докато кремът се сгъсти и заври на котлона.
Отстраняваме от котлона и оставяме леко да изстине.
Когато е изстинало леко, добавяме маслото, нарязано на парченца, и бъркаме докато се разтопи.
Внимателно разрязваме с нож еклерите и пълним с още топлия крем.
Прибираме в хладилника, за да се стегнат леко и след това ги поливаме с глазурата.
Една част направих с бялата глазура, друга с кафявата.
Глазурата направих по следният начин:
В съд на водна баня разтопяваме шоколада, независимо дали белия или тъмния, млякото и маслото и оставяме така до получаване на лъскав крем.
Изчакваме леко да се охлади и декорираме еклерите.
На еклерите с бялата глазура поръсих шамфъстък.
Коледните еклери с домашен крем са готови.
Коментари