Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Коледни еклери с домашен крем

Коледни еклери с домашен крем

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Коледни еклери с домашен крем
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
28/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
18
"Чудни еклери, с които ще зарадвате малки и големи"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - щипка
  • яйца - 4 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - на вкус
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • масло - 1 с.л
  • жълтъци - 2 бр.
  • натурално нишесте - 3 с.л
  • за глазура
  • млечен шоколад - 1/2 бр. бял и 1/2 кафяв (по 50 г)
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджерка изсипваме водата, солта и олиото. Поставяме на котлона и загряваме до кипване.

След като кипне, веднага добавяме пресятото брашно и разбъркваме енергично.

Бъркаме докато тестото започне да се отделя от стените на съда.

Оставяме пареното тесто да изстине леко и след това добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме много добре. Трябва да се получи гладко тесто.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Вземаме тава, която покриваме с хартия за печене.

Шприцоваме еклерите на малко разстояние един от друг, поставяме във фурната и печем за около 45 минути, като вратата на фурната не отваряме в първите 25 минути, защото рискуваме да спаднат.

Вадим и оставяме да изстинат напълно, а през това време приготвяме крема.

Започваме да приготвяме крема, като в тенджера с дебело дъно слагаме жълтъците, захарта, ванилията и малко от предвиденото мляко.

Всичко това разбъркваме до гладка смес.

Към нея добавяме нишестето, за да се получи гладка каша. След това изсипваме останалото мляко и разбъркваме постоянно, докато кремът се сгъсти и заври на котлона.

Отстраняваме от котлона и оставяме леко да изстине.

Когато е изстинало леко, добавяме маслото, нарязано на парченца, и бъркаме докато се разтопи.

Внимателно разрязваме с нож еклерите и пълним с още топлия крем.

Прибираме в хладилника, за да се стегнат леко и след това ги поливаме с глазурата.

Една част направих с бялата глазура, друга с кафявата.

Глазурата направих по следният начин:

В съд на водна баня разтопяваме шоколада, независимо дали белия или тъмния, млякото и маслото и оставяме така до получаване на лъскав крем.

Изчакваме леко да се охлади и декорираме еклерите.

На еклерите с бялата глазура поръсих шамфъстък.

Коледните еклери с домашен крем са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни
29.12.2022 10:28