Начин на приготвяне
В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.
В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.
Замесете тестото. В зависимост от големината на яйцата, може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г. Оставете тестото да втаса за около 30 минути.
Втасалото тесто разделете на 4 равни питки. Всяка питка разточвате според размера на тавата ви. Моята е 30 см.
Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене.
След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата. Отново мажете с масло и поръсвате със сирене.
Същото правите и с третата питка. Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.
Имате кръг от 4 разточени кори. Този кръг го режете на 6-7 ленти. След това вземате една лента и я усуквате. Усуканите ленти нареждате в тавата. Оставяте тутманика да втаса отново за 30-40 минути.
Преди да сложите тутманика да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко. След това го печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. В моята фурна, която е газова, се изпича за 30 минути.
Усуканият тутманик с масло и сирене е готов.
Източник:Вкусни рецепти с Валерия
Коментари