Начин на приготвяне
Сместа за палачинките:
В купа се разбиват яйцата, млякото и маслото.
В друга по-голяма купа се смесват двата вида брашно и захарта.
Постепенно се добавят мокрите към сухите съставки. Ако има бучки брашно, се минава през сито. Сместа се оставя в хладилник за минимум час.
Крема:
В тенджерка се смесват жълтъците, царевичното брашно, захарта и солта. Добавя се и млякото.
Поставя се на слаб огън (примерно 4) и се бърка постоянно, докато не се сгъсти.
След като се сгъсти кремът Брюле, се сваля от котлона и се добавят маслото и ванилията. Разбърква се, докато маслото не се разтопи. Ако се виждат бучки, се минава през сито.
Покрива се с фолио, като фолио то трябва да докосва крема, и се оставя на студено да изстине.
През това време се разбива с миксер сметаната, докато стане на твърди връхчета. Оставя се на студено.
След като кремът е изстинал, с шпатула внимателно се смесва със сметаната. Оставя се в хладилника, докато не сме готови да го използваме.
Правене на палачинките:
Тиган се загрява на слаб огън, след което се слага от сместа и веднага се завърта в кръг, за да образува нежна палачинка. Искаме палачинките да станат колкото се може по-тънки и да не получават загар.
Всичко се повтаря, докато сместа свърши.
Палачинките се оставят да изстинат.
Сглобяване на тортата:
Върху поставка за торта или по-голяма чиния се слага палачинка, след това 2 с.л. крем. Обръща се внимание, че това не е обикновена торта и между 'блатовете' не се слага много крем. Сметановият крем се разпределя добре, след това се слага още една палачинка, крем и действието се повтаря.
Върху последната се разпределя и останалият крем.
Оставя се палачинковата торта в хладилник за минимум 1 час преди сервиране.
Когато е готова сладката палачинкова торта, да се сервира, се реже парче, върху което се поръсва със захар и се карамелизира с горелка.
Палачинкова торта крем Брюле е нежна и деликатна торта само за специални поводи.