Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за спагети»Оригинален сос Болонезе

Оригинален сос Болонезе

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Оригинален сос Болонезе1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Оригинална рецепта за сос Болонезе - захващайте се, резултатът е просто перфектен."

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г, телешка + 250 г свинска
  • чесън - 3 скилидки
  • колбас - 100 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава, кромид
  • целина - 1 стрък
  • прясно мляко - 120 мл
  • зехтин - 5 с.л.
  • червено вино - 120 мл
  • домати - 800 г, белени консерва
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • босилек - 1 щипка, пресен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • пармезан - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зехтинът и маслото се загряват, запържва се чесънът и колбасът.

След няколко мин се добавя лукът, морковът и целината. След като омекнат, се добавят и двата вида кайма, бърка се, докато станат на трохи, и се сипва виното.

След изпаряването на алкохола се долива прясното мляко и се готви 10 мин. Добавя се размитото във вода доматено пюре и нарязаните на ситно домати.

Долива се 500 мл гореща вода, овкусява се със сол и черен пипер.

Поръсва се с босилек. Сосът Болонезе се готви около час и половина, като в последните минути се добавя настърганият Пармезан.

Оригиналният сос Болонезе е готов.

Със сос Болонезе препоръчваме да опитате нашите рецепти за спагети Болонезе или лазаня Болонезе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
55
40
32
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Правя сос Болонез по тази рецепта от години и ще кажа само, че е супер
30.11.2024 21:05
Христо Славейков
Христо Славейков
Рецептата е интересна, но е далеч от сос Болонезе! Аз си спестих млякото, заместих колбаса с малко бекон и добавих гъбки! Станаха превъзходни спагети!
23.08.2023 20:31
1
Анонимен
Анонимен
Виното пие ли се или се слага в соса?
29.04.2023 19:05
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Като изключим колбаса, точно така се прави сос Болонезе. Страхотен е със всякакъв вид паста
28.03.2023 15:03
Анонимен
Анонимен
Този сос болонезе ще стане по-скоро чорба с добавянето и на 500 мл вода, освен ако не изчакате малко да се изпари водата
26.10.2021 16:06
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Това не е никакъв Болонез! Ква е тая целина, тва прясно мляко, този колбас?!? Ако един италианец види тази рецепта, ще се спука от смях!! Не се излагайте така, моля ви се!!!
07.10.2017 11:48
4
2
2
Покажи всички подкоментари
Весела
Весела
Рецептата не е лоша, тоест, с тези продукти няма как да стане зле, но е далеч от оригинала.
23.10.2015 14:58
3