Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Италианска фокача с мая

Италианска фокача с мая

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2644k7041
Италианска фокача с мая
Снимка: Валерия
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Приготвих тази италианска фокача с мая и всички останаха очаровани! Хрупкава отвън и мека отвътре. А как ухае само!"

Необходими Продукти

  • вода - 320 мл на стайна температура
  • суха мая - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • брашно - 400 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - разтопено или друга мазнина
  • розмарин
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Маята и медът се слагат във водата и се разбиват леко. Не се чака да шупне маята. Веднага се прибавя брашното и с шпатула се обърква хубаво. Получава се лепнещо тесто. Не се меси с ръце. Тестото се покрива или затваря в купа. Следва най-важната стъпка.

Тестото се премесва 4 пъти през 30 минути. Как се прави? С леко намазнени ръце се хваща тестото в единия край, разтегля се нагоре и се захлупва. Това се прави няколко пъти от различните краища на тестото. Това нещо се прави четири пъти през 30 минути. След последното премесване тестото се прибира в хладилника за през нощта.

На сутринта се премесва по същия начин и се оставя в намазнена тава, която се покрива с фолио. Трябват му около 2 часа да втаса хубаво. След това с ръце се правят редове от дупки в тестото и така се получават балончетата.

Отгоре намазах обилно с разтопено масло, поръсих с по-едра сол, намокрих леко с вода и добавих розмарин. Някои слагат домати и маслини. Италианската фокача с мая се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 220 градуса за 25 минути.

Вижте още тайни за приготвяне вкусна фокача и опитайте непременно нашата фокача с маслини.

Източник:Вкусни рецепти с Валерия
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: