Начин на приготвяне
Маята и медът се слагат във водата и се разбиват леко. Не се чака да шупне маята. Веднага се прибавя брашното и с шпатула се обърква хубаво. Получава се лепнещо тесто. Не се меси с ръце. Тестото се покрива или затваря в купа. Следва най-важната стъпка.
Тестото се премесва 4 пъти през 30 минути. Как се прави? С леко намазнени ръце се хваща тестото в единия край, разтегля се нагоре и се захлупва. Това се прави няколко пъти от различните краища на тестото. Това нещо се прави четири пъти през 30 минути. След последното премесване тестото се прибира в хладилника за през нощта.
На сутринта се премесва по същия начин и се оставя в намазнена тава, която се покрива с фолио. Трябват му около 2 часа да втаса хубаво. След това с ръце се правят редове от дупки в тестото и така се получават балончетата.
Отгоре намазах обилно с разтопено масло, поръсих с по-едра сол, намокрих леко с вода и добавих розмарин. Някои слагат домати и маслини. Италианската фокача с мая се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 220 градуса за 25 минути.
Вижте още тайни за приготвяне вкусна фокача и опитайте непременно нашата фокача с маслини.