Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Ябълков сладкиш със сметанов карамел

Ябълков сладкиш със сметанов карамел

friends kitchenfriends kitchen
Новак
2327645
Ябълков сладкиш със сметанов карамел3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Ябълков сладкиш със сметанов карамел е топящ се в устата сладкиш, който всеки трябва да опита"

Необходими Продукти

  • За карамела
  • захар - 200 г
  • краве масло - 90 г нарязано на кубчета на стайна температура
  • сметана - 120 мл на стайна температура
  • За сладкиша
  • ябълки - 3 обелени и нарязани на полумесеци
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 6 с.л. + 1 ч.л. сода бикарбонат
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • стафиди
  • орехи - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се тавичка с постлана хартия за печене.

В тенджерка на умерен котлон се загрява захарта и се изчаква да се разтопи, като се внимава да не загори. След като е напълно разтопена, се добавя маслото и се бърка интензивно, за да се смесят.

После бавно се слага и сметаната. Оставя се на котлона за минута, след това се изсипва във вече приготвената тавичка и се разпределя равномерно направеният карамел.

Отгоре внимателно се подреждат ябълките, като се притискат леко.

Фурната се загрява на 180°С.

В купа яйцата се разбиват хубаво със захарта с помощта на тел. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената сода и брашното. След всяко добавяне се разбърква хубаво.

Накрая по желание се слагат и стафиди + някакви ядки.

Сместа се изсипва върху ябълките и карамела и се пече ябълковият сладкиш за около 30 мин.

Още топъл ябълков сладкиш със сметанов карамел се обръща върху голяма плоска чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: