Начин на приготвяне
Приготвя се тавичка с постлана хартия за печене.
В тенджерка на умерен котлон се загрява захарта и се изчаква да се разтопи, като се внимава да не загори. След като е напълно разтопена, се добавя маслото и се бърка интензивно, за да се смесят.
После бавно се слага и сметаната. Оставя се на котлона за минута, след това се изсипва във вече приготвената тавичка и се разпределя равномерно направеният карамел.
Отгоре внимателно се подреждат ябълките, като се притискат леко.
Фурната се загрява на 180°С.
В купа яйцата се разбиват хубаво със захарта с помощта на тел. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената сода и брашното. След всяко добавяне се разбърква хубаво.
Накрая по желание се слагат и стафиди + някакви ядки.
Сместа се изсипва върху ябълките и карамела и се пече ябълковият сладкиш за около 30 мин.
Още топъл ябълков сладкиш със сметанов карамел се обръща върху голяма плоска чиния.