Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик, месен в хлебопекарна

Тутманик, месен в хлебопекарна

Тутманик, месен в хлебопекарна
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"За да стане тутманикът мек и пухкав, е хубаво във фурната при печенето да се постави метална купичка с вода."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • краве масло - 90 г
  • сирене - 250 г
  • жълтък - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В контейнера на хлебопекарната, първо, се слагат течните съставки - прясното мляко, предварително разбитите яйца, киселото мляко и олиото.

Отгоре се поставя предварително пресятото брашно, захарта, солта и натрошената прясна мая.

Хлебопекарната се включва на програма за приготвяне на тесто, която е с продължителност един час и трийсет минути.

След като тестото за тутманика втаса, се разточва на правоъгълник или елипса. Кората се намазва с масло и поръсва с натрошено сирене.

Навива се на руло и нарязва на шайби.

Шайбите тесто се подреждат в намазнена тава и се оставят да втасат отново за около двайсет минути.

След като бухне тутманикът, се намазва с разбит жълтък и се поставя да се пече в предварително загрята на 190 °C фурна за около 40 минути.

За да стане тутманикът, замесен в хлебопекарна мек и пухкав, е хубаво във фурната при печенето да се постави метална купичка с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: