Начин на приготвяне
В контейнера на хлебопекарната, първо, се слагат течните съставки - прясното мляко, предварително разбитите яйца, киселото мляко и олиото.
Отгоре се поставя предварително пресятото брашно, захарта, солта и натрошената прясна мая.
Хлебопекарната се включва на програма за приготвяне на тесто, която е с продължителност един час и трийсет минути.
След като тестото за тутманика втаса, се разточва на правоъгълник или елипса. Кората се намазва с масло и поръсва с натрошено сирене.
Навива се на руло и нарязва на шайби.
Шайбите тесто се подреждат в намазнена тава и се оставят да втасат отново за около двайсет минути.
След като бухне тутманикът, се намазва с разбит жълтък и се поставя да се пече в предварително загрята на 190 °C фурна за около 40 минути.
За да стане тутманикът, замесен в хлебопекарна мек и пухкав, е хубаво във фурната при печенето да се постави метална купичка с вода.