Хляб на сач

Хляб на сач
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Когато сачът се загрее, а това отнема около 20 минути, слагаме първия хляб... И магията на хляба на сач се случва"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа си оставяме маята, като към нея добавяме захарта и солата.

Разбъркваме добре и добавяме водата с оцета.

Започваме да месим меко тесто за пърленки.

Накрая си добавяме и олиото.

Намазваме си мекото и еластично тесто с малко олио и оставяме да втаса, за да удвои обема си.

От това тесто можем да си направим два плоски хляба.

Много зависи и от големината на самият сач.

Споменахме, че от това тесто се получават два хляба, затова готовото втасало тесто разделяме на две.

Вземаме хартия за печене и изрязваме от нея размер отговарящ на сача.

Вземаме си едната топка и с помощта на малко брашно и ръцете, разтегляме тестото върху хартията.

Правим си няколко резена, поръсваме със сол и сусам отгоре.

След като сме си ги оформели, оставяме на страна да почиват.

Слагаме решетката на дъното на фурната, нагласяме на 250 °C и поставяме сача.

Когато сачът се загрее, а това отнема около 20 минути, слагаме първия хляб.

Печем пърленките за около 15 минути.

Печенето става бързо, защото самият сач е топъл и самата фурна, но хлябът на сач не изгоря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: