Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Кръгъл шафранов хляб за Свети Харалампи

Кръгъл шафранов хляб за Свети Харалампи

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1791k6886
Кръгъл шафранов хляб за Свети Харалампи
Снимка: Албена Атанасова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Един различен, но много сполучлив домашен плосък хляб с приятен шафранов аромат"

Необходими Продукти

  • шафран - 0.1 г
  • топла вода - 1/4 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • топло мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 брой
  • масло - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купа накиснете шафрановите нишки в топла вода за 10 минути.

В голяма купа смесете заедно брашното, солта, захарта и топлото мляко.

Към сместа добавете бакпулверът и разбитото яйце, заедно с предварително разтопеното масло.

Добавете шафрановата вода към брашнената смес и разбъркайте, докато се образува лепкаво тесто.

Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете 8-10 минути или докато стане гладко и еластично.

Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за 1 час.

Загрейте фурната до 150°C.

Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност. Оформете го на плосък хляб.

Поставете хляба върху тава, покрита с хартия за печене.

Печете 25-30 минути, или докато хлябът стане златисто-кафяв и звучи кухо при почукване по дъното.

Оставете хляба да се охлади върху решетка преди сервиране.

Насладете се на вашия домашен хляб с шафран!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: