Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев

Боб с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев

Боб с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
175 мин.
Порции
4
"Много вкусна рецепта, подходяща за студените зимни дни Поднесете с чаша червено вино и се насладете на типичния български вкус"

Необходими Продукти

  • боб - 250 г
  • кисело зеле - 500 г
  • праз - 1 стрък
  • олио - 5 с.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сушен джоджен - за поръсване
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд поставяме боба, добавяме студена вода и оставяме за 10-12 часа да престои.

Премахваме водата и заливаме отново със студена вода, колкото да го покрие.

Поставяме на котлона и оставяме да заври, след 2-3 минути отново отцеждаме.

Слагаме го в тенджера и наливаме 2-3 литра студена вода.

Оставяме да кипне и след като е кипнал отново, оставяме да се свари за 45-50 минути.

Когато е изтекло времето, отцеждаме.

През това време нарязваме киселото зеле и праза на едро.

Загряваме олио и към него прибавяме праз, запържваме за минута.

Поръсваме го с червен пипер, разбъркваме добре и след 15 секунди слагаме киселото зеле.

Наливаме чаша с равно количество зелева чорба и вода, като оставяме да ври за 5 минути.

Прибавяме и сварения боб, подправяме с джоджена.

По желание можем да запечем, като слагаме ястието в тава и запичаме във фурната.

Бобът с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: