Начин на приготвяне
Р-р на чаша - 200 мл. Р-р на тава - 23×9 см.
В купа разбиваме яйцата със захарта, млякото и ванилията.
Карамелизираме захарта с водата и изсипваме получения карамел на дъното във формата за кекс.
Върху карамела изсипваме яйчената смес, а в друга купа разбъркваме съставките за блата.
Получената смес изсипваме върху яйчената и печем на водна баня - на 180 градуса за 50 мин. без вентилатор.
Фурната не трябва да е предварително загрята, а водата за водната баня трябва да е студена.
След изпичане оставяме на стайна температура до охлаждане, след което без да вадим сладкиша от формата го прибираме в хладилник за 6 часа.
Изваждаме кекса от формата, като внимаваме да не го счупим.
Арабският сладкиш Кодрит Кадир е готов.