Оризови топчета Аранчини от Сицилия
Pirinčane kuglice Arančini sa Sicilije
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Оризови топчета Аранчини от Сицилия

Оризови топчета Аранчини от Сицилия

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
5374299559
Оризови топчета Аранчини от Сицилия
Снимка: Иван Паунов
1 / 2ВИДЕО
07/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Поднасяме оризови топчета Аранчини от Сицилия с доматения сос и се радваме на живота и неговите вкусотии"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • лук - 1 Глава
  • чесън - 4 Скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • говежда кайма - 300 г
  • зеленчуков бульон - 100 мл
  • доматен сок - 200 мл
  • замразен грах - 200 г
  • сол
  • черен пипер
  • За ризотото
  • сръбски лук - 1 глава
  • зеленчуков бульон - 700 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • ризото ориз - 500 г
  • бяло вино - 150 мл
  • пармезан - 70 г
  • краве масло - 50 г
  • За панировката
  • яйца - 3 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • галета - 300 г
  • брашно - 140 г
  • За соса
  • домати - 1 бр.
  • 100 гр. целина
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - пресен
  • доматен сок - 100 мл
  • доматено пюре - 30 г
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме моркова, лука и чесъна в тенджерка с малко зехтин. След това добавяме каймата и пържим за няколко минутки.

Карамелизираме с доматеното пюре. Задущаваме със зеленчуковия бульон и готвим , докато не изври. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Загряваме си другите 700 мл зеленчуков бульон. В мазнина запържваме нарязания на много ситно сръбски лук. Към него добавяме ризото ориза. Заливаме със бяло вино и задушаваме, докато не се изпари алкохолът.

На етапи добавяме бульона. Овкусяваме със сол на вкус. Когато оризът е почти готов, добавяме студено краве масло и пармезан. Бъркаме до разтапянето им.

Прехвърляме свареното ризото в тавичка, за да се охлади по-бързо.

Към готовата кайма добавяме замразен грах. В тиган запържваме целината, нарязана на кубчета, с лука и чесъна. Карамелизираме отново с доматено пюре.

След това заливаме с доматения сок и готвим за 15 минути. Нарязваме домата на кубчета и го добавяме към соса. Овкусяваме със сол, черен пипер и пресен магданоз.

Взимаме от изстиналия ориз и го разтиламе по ръката си. По средата слагаме от каймата и затваряме. Правим топчета Аранчини, които панираме в брашно, яйца и галета.

Пържим топките в маслена баня до златист цвят.

Поднасяме оризови топчета Аранчини от Сицилия с доматения сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: