Начин на приготвяне
Загрейте маслото в тиган и запържете брашното за около 1 минута в масло до златисто. Налейте студена вода или студен зеленчуков бульон и сложете сосът да заври. Разбърквайте непрекъснато.
Загрейте зехтина и запържете счукания чесън. Прибавете ситно нарязания праз и настъргания морков. Подправете с риган. Варете зеленчуците докато омекнат и след това свалете от котлона.
Измийте спанака, нарежете го на ситно и го бланширайте с гореща вода.
Намажете зехтин и се налива един черпак от соса, за да покрие дъното. Наредете един ред с кори, предварително бланширани в подсолена вода и залейте със сместа от спанака и изварата. Поръсете с натрошено сирене.
Наредете втори ред кори и ги притеснете леко, за да се изравни плънката. Върху тях се редуват спанак, извара и сирене. Третият ред кори се залива с останалия зеленчуков сос.
Печете 30 минути във фурна на 200 градуса. Поръсете обилно с настърган кашкавал, риган, босилек и червен пипер. Допечете лазанята до златисто.
Накрая я нарежете на порции и сервирайте.