Фунийки от едно време

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2283k5803k1
Фунийки от едно време
Снимка: Валерия
2 / 5
20/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
110 мин.
Порции
50
"Пълнят се фунийките с крем и се поръсват с малко смлени орехи. Трябва да престоят няколко часа, най-добре една нощ, което е най-трудната част"

Необходими Продукти

  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 2 бр.
  • течна ванилия - 1 ч.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 30 г
  • Тестото
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - около 750 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема:

Всички съставки за домашните фунийки се слагат заедно в тенджера. Разбърква се с бъркалка на ръка.

Слага се на котлона и се бърка до сгъстяване. След това се сваля и оставя да изстине.

Приготвяне на фунийките:

В купа се пресява 400 гр брашно. В друга купа се обърква млякото със содата за хляб и амонячната сода. След това се добавят олиото, яйцата и захарта. Разбърква се и се изсипва при брашното. Замесва се тестото.

Постепенно се добавя още брашно. Не прекалявайте с брашното. Щом спре да ви лепне, е готово. Аз даже го оставям леко лепнещо, защото при разточване добавям още брашно.

Тестото се дели на 4 части. Всяка част се разточва на тънко - около 3-4 мм. След това се режат лентички с дебелина около 1 пръст.

Ползвам метални фунийки. Намазах ги само веднъж с малко масло. Взема се лентичка и се навива, като малко се застъпва. Фунийките пека на 180°C, като ги гледам постоянно. Щом леко се зачервят, ги вадя. Много лесно се вадят от формичките. Оставят се да изсъхнат.

Накрая се пълнят фунийките с крем и поръсват с малко смлени орехи. Трябва да престоят няколко часа, най-добре една нощ.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни!
14.03.2023 08:58
1