Начин на приготвяне
Оставете месото на стайна температура за около половин час. Изберете зряло месо от подходяща порода теле.
Започнете с приготвянето на соса от червен лук и вино. Той е много вкусен и подходящ за всякакви червени меса.
Нарежете лука на полумесеци и сложете да се запържи до омекване в зехтина, като често разбърквате.
Налейте водата и гответе няколко минути, докато почти се изпари, това допълнително ще омекоти червения лук. После налейте виното и овкусете със сол и пипера (прясно смлян).
Гответе още 10 минутки на среден огън, след което отстранете от печката и пасирайте до получаване на гладък сос.
Загрейте голям тиган с дебело дъно на умерен към силен огън и намазнете със зехтин. Нагревателната повърхност също трябва да е широка, за да загрее добре целия тиган и да се запечатат хубаво телешките стекове. Тази стъпка е важна, за да се запазят соковете на месото.
Печете телешкото до хубав загар от двете страни и чак след като е запечатано, поръсете, първо, от едната страна със люспестата сол Малдон, после и от другата. Ако обичате по-добре изпечени пържоли оставете на умерен огън, за да позволите топлината да проникне повече навътре, но не печете твърде дълго, за да останат сочни и розови отвътре стековете.
Поднесете телешкия стек топъл заедно със соса от червен лук и зелени стръкчета от пресния лук.
Добър апетит!
Коментари