Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Телешки стек със сос от червен лук и вино

Телешки стек със сос от червен лук и вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Телешки стек със сос от червен лук и вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
37 мин.
Порции
2
"Поднесете телешкия стек топъл заедно със соса от червен лук и зелени стръкчета от пресния лук."

Необходими Продукти

  • телешки стек - 2 бр. около 300 г всеки (1.5 см)
  • сол малдон - 4 щипки
  • зехтин - 2 с.л.
  • пресен лук - 2 стръкчета (или див лук)
  • За сосa
  • червен лук - 200 г
  • червено вино - 160 мл.
  • зехтин - 30 мл.
  • вода - 50 мл.
  • пипер - 2 щипки, меланж от червен, бял и черен пипер
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете месото на стайна температура за около половин час. Изберете зряло месо от подходяща порода теле.

Започнете с приготвянето на соса от червен лук и вино. Той е много вкусен и подходящ за всякакви червени меса.

Нарежете лука на полумесеци и сложете да се запържи до омекване в зехтина, като често разбърквате.

Налейте водата и гответе няколко минути, докато почти се изпари, това допълнително ще омекоти червения лук. После налейте виното и овкусете със сол и пипера (прясно смлян).

Гответе още 10 минутки на среден огън, след което отстранете от печката и пасирайте до получаване на гладък сос.

Загрейте голям тиган с дебело дъно на умерен към силен огън и намазнете със зехтин. Нагревателната повърхност също трябва да е широка, за да загрее добре целия тиган и да се запечатат хубаво телешките стекове. Тази стъпка е важна, за да се запазят соковете на месото.

Печете телешкото до хубав загар от двете страни и чак след като е запечатано, поръсете, първо, от едната страна със люспестата сол Малдон, после и от другата. Ако обичате по-добре изпечени пържоли оставете на умерен огън, за да позволите топлината да проникне повече навътре, но не печете твърде дълго, за да останат сочни и розови отвътре стековете.

Поднесете телешкия стек топъл заедно със соса от червен лук и зелени стръкчета от пресния лук.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Rositsa Ivanova
Rositsa Ivanova
Аааа...много хубаво, браво :)))
13.03.2023 14:05
1
1
Покажи всички подкоментари