Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Яхния с коприва и поширани яйца

Яхния с коприва и поширани яйца

Яхния с коприва и поширани яйца
Снимка: Виктория Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Яхнията с коприва и поширани яйца е чудесно пролетно ястие, което трябва да влезе редовно в менюто ви"

Необходими Продукти

  • коприва - 1 голяма купа
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • олио
  • захар - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • доматен сок - 500 мл
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол
  • яйца - 10 бр.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се слага в голяма купа. Залива се с гореща вода, за да се отстрани парещото ѝ свойство и да се задуши леко.

Оставя се да се охлади до температура, която може да се пипа с ръце, за да се отцеди добре и да се почисти.

Изцежда се добре, като се притиска с ръце. Почиства се и се нарязва на ситно.

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковът се обелва и измива. Настъргва се. Подготвените зеленчуци се слагат в тенджера с широко дъно.

Добавя се повече олио. Запържват се. Добавят се захарта и червения пипер. Разбърква се.

Добавят се доматения сок и чубрицата. Захлупва се яхнията с коприва с капака и се оставя за кратко да се задуши.

Загрява се вода в бързовар. Добавя се в тенджерата и отново се захлупва да се задуши. Подправя се със сол и черен пипер. Яхнията ври и се чукват яйцата едно по едно, като се стремите да падат на различни места в тенджерата.

Отново се слага капакът и се оставя да се готви. В купичка се слага брашното и се размива с малко вода. Добавя се в тенджерата. Оставя се да поври още малко без капак.

Яхнията с коприва и поширани яйца е чудесно пролетно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: