Начин на приготвяне
Копривата се слага в голяма купа. Залива се с гореща вода, за да се отстрани парещото ѝ свойство и да се задуши леко.
Оставя се да се охлади до температура, която може да се пипа с ръце, за да се отцеди добре и да се почисти.
Изцежда се добре, като се притиска с ръце. Почиства се и се нарязва на ситно.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковът се обелва и измива. Настъргва се. Подготвените зеленчуци се слагат в тенджера с широко дъно.
Добавя се повече олио. Запържват се. Добавят се захарта и червения пипер. Разбърква се.
Добавят се доматения сок и чубрицата. Захлупва се яхнията с коприва с капака и се оставя за кратко да се задуши.
Загрява се вода в бързовар. Добавя се в тенджерата и отново се захлупва да се задуши. Подправя се със сол и черен пипер. Яхнията ври и се чукват яйцата едно по едно, като се стремите да падат на различни места в тенджерата.
Отново се слага капакът и се оставя да се готви. В купичка се слага брашното и се размива с малко вода. Добавя се в тенджерата. Оставя се да поври още малко без капак.
Яхнията с коприва и поширани яйца е чудесно пролетно ястие.