Начин на приготвяне
Нарежете маслото на кубчета и оставете за 10 минути на стайна температура, за да омекне. Разтрийте го със захарта (40 г) с помощта на вилица.
Добавете ваниловата захар и кокосовите стърготини и разбъркайте. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбъркайте.
Добавете заквасената сметана и оформете тестото на топка.
Поставете голямата част от тестото (за долната основа) във формата с диаметър около 19 см, покрита с хартия за печене.
Разпределете тестото равномерно с пръсти по дъното и оформете страни с височина 1. 5 см.
Малката част (за решетката на пая) увийте във фолио, придайте й плоска правоъгълна форма и всичко сложете в хладилник.
Настържете кората на лимоните. Обелете лимоните и портокала, нарежете ги и отстранете семките. Смелете всичко в блендер до желаната консистенция. Изсипете в тенджера, добавете нишесте и 150 г захар.
Сложете тенджерата на огъня и гответе, като разбърквате, докато се сгъсти. Охладете напълно. С
лед това изсипете сместа върху основата за пая. Нарежете малката част от тестото на лентичките и ги наредете отгоре.
Печете пая в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30-40 минути.
Лимоновият пай с кокос е готов.
Коментари