Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Английски пай с череши

Английски пай с череши

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Английски пай с череши3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Страхотен черешов пай, чиито вкус няма да ви остави равнодушни"

Необходими Продукти

  • краве масло - 100 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • брашно - 230 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • заквасена сметана - 1 - 2 с.л.
  • захар - 80 г + 70 г
  • ванилова захар - 1 пакет (10 г)
  • череши - 500 г почистени от костилките
  • нишесте - 2 с.л.
  • пшеничен грис - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете брашното със захарта (80 г), ваниловата захар и бакпулвера.

Добавете кубчета студено масло и разтрийте с ръце, докато се получат трохи.

Изсипете заквасената сметана (1 с.л.) и жълтъка в сместа от брашно и оформете тестото на топка. Ако тестото се разпада в ръцете ви - добавете още малко заквасена сметана.

Поставете около 3/4 от тестото във формата с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене.

Разпределете я равномерно с пръсти по дъното и оформете страни с височина 2 см. За да не се намокри основата от тестото, намажете я с белтъка. Останалата част (за решетката на пая) увийте във фолио, придайте й плоска правоъгълна форма и сложете всичко в хладилник за 1 час.

Черешите разбъркайте със захарта (70 г) и нишестето.

Ако използвате замразени череши, не ги размразявайте.

Извадете формата от хладилника, поръсете основата с гриса и изсипете черешите.

Нарежете малката част от тестото на лентички и ги наредете отгоре.

Печете пая в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30-40 минути.

Извадете пая от фурната и оставете да изстине добре във формата.

Английският пай с череши е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: