Начин на приготвяне
Брашното се пресява в голяма купа. Маслото се разтапя и се прибавя към брашното. Чукват се двете яйца. Добавя се водата и щипка сол и се замесва маслено тесто.
Когато тестото е готово, се слага в хладилника.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. В тиган се загрява олио и лукът се запържва с щипка захар. Отстранява се от котлона. Маслините се нарязват на лентички и костилките се отстраняват.
Кренвиршите се нарязват на кубченца. Към запържения лук се добавят изварата и сиренето се натрошава. Добавят се маслините и кренвиршите. Овкусява се с черен пипер и сол, ако е необходимо, според солеността на изварата и сиренето.
Самардалата подхожда на млечните продукти и по желание може да се добави. Чукват се останалите 3 яйца. Сместа се разбърква. Подготвя се намазнена форма за киш.
Тестото се изкарва от хладилника и се разточва във формата на съда. Разстила се във формата, като трябва да има и малко по стените като борд. Надупчва се с вилица, за да не се надува.
Изсипва се сместа с извара. Разпределя се равномерно. Печете вкусния киш до готовност в предварително загрята на 190 °C фурна.
Киша с извара и маслини мога да ям на закуска, обяд и вечеря.