Начин на приготвяне
Отдавна не бях правила тази вкусна млечна баничка, днес я направих, а в кухнята ми ухае на ванилия, на вкусни спомени...
Сладкарниците 80-те години на миналия век бяха пълни с едни изключително вкусни пасти, тригуни, млечни баници - особено любими ми бяха, винаги бяха сочни и ароматни.
Естествено не сме прекалявали, може би веднъж седмично купувахме от тези сладки изкушения, но вкусът ми е останал спомен.
Ето моят вариант на млечна баница с домашна юфка. Става много бързо и не отстъпва по вкус на тази с фини кори.
Използвах домашна юфка 150 г, моята е на Крина, готова за 1 минута
Първо, намазах обилно с масло тавичка с диаметър около 26 см. Изсипах юфката, отгоре я залях с разтопено масло, разбърках леко и запекох за кратко на умерена фурна, съвсем мъничко - да придобие златист цвят.
През това време загрях млякото и разтворих в него захарта. Дръпнах от котлона и прибавих 3 яйца, разбити с пакетче ванилова захар и щипка сол.
Отделих от тази смес 2/3 чаша и останалото количество изсипах върху юфката.
Пекох до стягане на крема около десет минути на 180 °C, но трябва да наблюдавате. Зависи от фурната.
Изключих и на този етап залях сладката баница с отделената смес. По този начин става изключително сочна, а яйцата в млечната смес се сготвят от температурата на баницата, аз я оставям във фурната за още 5 минути!
Виждате ли сосчето отгоре на последната снимка? Ей този ефект от едно време търсех.
Накрая може да се поръси с пудра захар, което е по-скоро с естетическа цел, млечната баница като от едно време е достатъчно вкусна!
Вие може да си сложите повече или по-малко захар, всичко е въпрос на вкус!
Сега остава да се насладим!