Начин на приготвяне
За пълнежа от ягодово сладко, измийте ягодите и ги нарежете на колелца. Сипете към тях захарта и една- две лъжици вода. Поставете на огъня и варете сладкото до сгъстяване. Оставете да изстива и се заемете със блата за рулото.
Чукнете яйцата в метална купа и сипете към тях захарта и ванилията. Поставете купата върху подходяща тенджерка с вода и сложете на котлона. Разбивайте на водна баня при слаба температура в продължение на 4 минути (температурата не трябва да надвишава 40 градуса).
Дръпнете купата от водната баня и продължете да разбивате за още 6 минути без топлина. Трябва да се получи гъста пухкава смес.
Пресейте към нея брашното на части като разбърквате плавно с шпатула до цялостното му усвояване.
Сипете пандишпановата смес в голяма тава с размери 30/40 см. предварително застлана с хартия за печене. Заравнете добре на тънък пласт и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна.
Печете в продължение на 10 минути.
Разпънете чиста кухненска кърпа върху плота и я поръсете с около 20 грама кристална захар.
Извадете пандишпановия блат от фурната и го обърнете върху захарта. Отлепете хартията внимателно и навийте на руло откъм по- късата част. Оставете да престои така за минимум 15 минути.
След като сладкото руло изстине, отвийте го и намажете обилно с домашното ягодово сладко. Ако искате пълнежа да стане по- сочен, може да намажете преди това със сладкарски крем, бита сметана, маскарпоне или каквото имате под ръка. Само със сладко пак е хубаво.
След като намажете равномерно, отново навийте пандишпановото руло. Поднесете с нарязани на тънко пресни ягоди и сметана (по желание).
Да ви е сладко с пандишпаново руло с ягоди!