Начин на приготвяне
Загряваме си млякото до степен затопляне, а не да е горещо.
Добавяме маята, 1 ч.л. от захар, която сме предвидили, и 1 ч.л. от брашното, също което сме предвидили.
Всичко това разбъркваме и оставяме на топло, докато шупна.
През това време си разтопяваме маслото и оставяме настрана да се охлади.
Брашното си го пресяваме.
Вземаме си купа, прибавяме яйцето, захарта, ванилията и лимоновата кора и ги разбърках с бъркалка.
През това време се е активирала маята и я добавяме също и топлото масло.
Разбъркваме добре и постепенно добавяме около 400 г от брашно.
Замесваме меко тесто в самата купа, като прехвърляме върху плота и доомесваме, като добавяме още малко брашно, за да не лепне.
Брашното, след като сме си го изтеглили, не трябва да добавяме повече от описаното количество, защото трябва да бъде много меко.
Оставяме го в купата, където предварително намазваме леко с масло.
Покриваме с фолио, завиваме с кърпа и оставяме да втаса и утрои обема си.
През това време си нарязваме фурмите на средно големи парченца, поставяме ги в купичка и поливаме с рома.
Оставяме настрана. Ореховите ядки нарязваме на не много едро.
Покриваме фурмата с хартия за печене, които леко намазваме с течно масло.
Разрязваме на три равни парчета тестото, като всяко от тях разточваме и разпределяме от фурмите и орехите отгоре.
Завиваме на руло козунака и леко усукваме.
По този начин приготвяме и другите два фитила.
След като са готови, ги преплитаме и поставяме във фурмата.
Оставяме за 15-ина минути на топло, за да втаса домашният козунак още веднъж.
Намазваме козунака с жълтъка, смесен с прясното мляко, подреждаме отгоре с останалите фурми и поръсваме със захарта.
Поставяме козунака на конци да се пече в загрята фурна на 170°C за около 45-50 минути.
На 15-та минута покриваме с алуминиево фолио.
Готовият козунак прехвърляме върху метална решетка, за да изстине напълно.
Тогава нарязваме ароматен козунак на конци с орехи и фурми.