Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Перфектния усукан тутманик

Перфектния усукан тутманик

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2474k6431
Перфектния усукан тутманик6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Честно, това е най-апетитният усукан тутманик, който сме виждали"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 500 или 550 г
  • За плънката
  • сирене - 200 или 250 г натрошено
  • масло - 80 г разтопено
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.

В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.

Замесете тестото. В зависимост от големината на яйцата може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г. Оставете тестото да втаса за около 30 минути.

Втасалото тесто разделете на 4 равни питки. Всяка питка разточвате според размера на тавата ви. Моята е 30 см.

Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене. След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата.

Отново мажете с масло и поръсвате със сирене. Същото правите и с третата питка. Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.

Имате кръг от 4 разточени кори. Този кръг го режете на 6-7 ленти. След това вземате една лента и я усуквате. Усуканите ленти нареждате в тавата. Оставяте усуканицата да втаса отново за 30-40 минути.

Преди да сложите тутманика да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко. След това го печете на 180 °C в предварително загрята фурна до готовност. В моята фурна, която е газова, се изпича за 30 минути.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: