Начин на приготвяне
Рибките гаврос (или още наречени хамсия) може да направите по два начина:
- Ако са много малки, само почистете от вътрешностите и главите и оставете централата кост;
- Ако пък сред тях има по-големи, махнете централната кост, главата и вътрешностите и оставете двете филенца да се крепят на опашката.
Прикачила съм снимка как изглеждат.
Измийте и отцедете дребните рибки. Докато ги чистя, измиват поотделно всяка, а после отново премивам всички заедно.
Пригответе си в купичка двете брашна смесени със солта.
Овалвайте всеки гаврос във сухата панировка и пържете в загрятото на умерен към силен огън олио.
Когато пържената риба стане леко златиста, изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Чудно хрупкав и вкусен пържен гаврос, който поднесох със резени лимон, пържени пресни картофки и хубаво бяло вино.
Да ви е вкусно и Наздраве!