Начин на приготвяне
Активирайте маята с 2 с.л захар, малко топло мляко и брашно. Отделете един жълтък с една супена лъжица мляко за намазване на сладката питка. Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти.
Пресейте брашното поне 2 пъти, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте олиото по малко, докато го поеме цялото козуначено тесто. Готовото тесто разделяте на 2 части, слагате в намазнени купи, като при едното добавяте какаото.
Месите, докато се получи хубав наситен цвят (шоколадов), вие преценявате колко тъмен да е.
Оставяте да втаса, след което правите 8 топки от кафявото тесто (големи колкото ябълка). Слагате ги в тавата по средата (от снимката ще ви стане ясно).
От бялото тесто разточвате 4 обли кори, а от кафявото 2 кори. Редите бяла кора, намазвате с масло слагате кафява и отново бяла.
Трите кори режете на 8 триъгълника, всеки режете на 3 ленти и оплитате козуначена плитка. Плитките редите покрая на тавата.
Другите 3 кори по същия начин редите една върху друга и режете на 8 триъгълника, като всеки прорязвате по средата и промушвате върха от долу на горе.
Поставяте листата между кафевите топки и за център слагате топче бяло тесто. Оставяте козуначената питка да втаса, след което мажете с разбитото яйце. Поръсвате със захар, семена и печете в загрята фурна на 170 градуса.
Великденска козуначена питка с какао - сладката царица на празничната трапеза.