Начин на приготвяне
Нека ви представя козуначени понички на фурна - Bombolini al forno.
В топлото прясно мляко се изсипва маята и се добавя малко от захарта, разбърква се. Оставя се за 10 - 15 минути да се активира. По принцип сухата мая не се активира предварително, но за да съм сигурна в нейните качества, го правя, нищо не ми коства - докато си измеря продуктите, маята се е активирала.
В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладене и се прибавя активната мая и останалата захар. Замесва се на слаба степен и се прибавят яйцето, жълтъкът, настърганата кора лимон, ванилинът и се замесва тесто, докато се образува топка.
Тестото е меко и леко лепи по ръцете, може да се добави до 1 с.л брашно, ако прекалено лепи, но не е задължително, рецептата е много точна и брашно повече не съм добавяла.
След като се оформи топката тесто започва да се прибавя маслото на кубчета, измесва се, докато се усвои от тестото, което е стегнато, не лепи по ръцете и се държи много хубаво.
Прехвърля се в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса на стайна температура за около 1 - 1.30 часа, или докато се увеличи двойно.
Втасалото тесто за понички се изважда и от него се откъсват парчета около 80 - 100 г всяко.
Оформя се на хубаво топче и се подреждат в тава върху хартия за печене. Покриват се със свежо фолио. Оставят се да втасат отново за около 1 час.
Намазват се няколко пъти с отделения белтък, докато загрее фурната на 180 °C.
Печете поничките на фурна за около 15 - 20 минути.
Изваждат се от фурната и още топли домашните понички, със силиконова четка обилно се намазват с разтопено масло.
Потопяват се в захарта, овалват се от всички страни.