Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен сладкиш»Козуначени понички на фурна (Bombolini al forno)

Козуначени понички на фурна (Bombolini al forno)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козуначени понички на фурна (Bombolini al forno)
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Нека ви представя козуначени понички на фурна - Bombolini al forno - пухкави и много сладки изкушения"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г 00
  • суха мая - 4 г или 15 г свежа мая
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • яйчен жълтък - 1 бр. М
  • яйца - 1 бр. М
  • захар - 100 г кристална
  • краве масло - 50 г студено на кубчета
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • ванилин - 1 прахче
  • сол - щипка
  • още
  • захар - около 70 г кристална канелена
  • краве масло - около 30 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нека ви представя козуначени понички на фурна - Bombolini al forno.

В топлото прясно мляко се изсипва маята и се добавя малко от захарта, разбърква се. Оставя се за 10 - 15 минути да се активира. По принцип сухата мая не се активира предварително, но за да съм сигурна в нейните качества, го правя, нищо не ми коства - докато си измеря продуктите, маята се е активирала.

В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладене и се прибавя активната мая и останалата захар. Замесва се на слаба степен и се прибавят яйцето, жълтъкът, настърганата кора лимон, ванилинът и се замесва тесто, докато се образува топка.

Тестото е меко и леко лепи по ръцете, може да се добави до 1 с.л брашно, ако прекалено лепи, но не е задължително, рецептата е много точна и брашно повече не съм добавяла.

След като се оформи топката тесто започва да се прибавя маслото на кубчета, измесва се, докато се усвои от тестото, което е стегнато, не лепи по ръцете и се държи много хубаво.

Прехвърля се в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса на стайна температура за около 1 - 1.30 часа, или докато се увеличи двойно.

Втасалото тесто за понички се изважда и от него се откъсват парчета около 80 - 100 г всяко.

Оформя се на хубаво топче и се подреждат в тава върху хартия за печене. Покриват се със свежо фолио. Оставят се да втасат отново за около 1 час.

Намазват се няколко пъти с отделения белтък, докато загрее фурната на 180 °C.

Печете поничките на фурна за около 15 - 20 минути.

Изваждат се от фурната и още топли домашните понички, със силиконова четка обилно се намазват с разтопено масло.

Потопяват се в захарта, овалват се от всички страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: