Начин на приготвяне
Включете фурната да загрява на 180 °C.
Пригответе си тава, покрита с хартия за печене. Не мажа хартията с масло, но ако не сте сигурни във вашата, намажете. Тавата ми е с размер 28 на 31 см. Но това няма значение, не го правя колкото тавата, а по-малко.
Отделете белтъците от жълтъците. Използвайте две купи.
Добавете към жълтъците крема сиренето, бакпулвера, ванилията и подсладителя. Разбъркайте с бъркалка, не с миксер и оставете настрани.
Разбийте белтъците хубаво на сняг.
Първо, вземете малко от разбитите белтъци и ги прибавете към жълтъците. Объркайте внимателно с шпатула.
Изсипете сместа с жълтъците при белтъците и объркайте с шпатула на ръка. Разбърквайте бавно и внимателно! Получава се пухкава смес.
Изсипете сместа в тавата и оформете правоъгълник с помощта на шпатулата. Като размер около 22 на 25 см.
Печете блата за сладкото руло се около 10-15 минути, но това зависи от фурната. Моята е газова!
Извадете блата и го оставете да изстине.
Пригответе си крема. Смесете съставките и объркайте с шпатула или лъжица.
Намажете рулото с белия крем. Отгоре разнесете малко сладко и леко го размажете.
Навийте рулото с боровинки и го приберете в хладилника поне за половин час. Ако искате да е по-дебело кето сладкото руло с облачен блат, го навийте откъм късата страна.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия