Начин на приготвяне
На 01.05 правим 19 години брак. И понеже съм на работа, решихме днес да хапнем нещо лесно.
За пържолите 2 кила плешка, половин кило гъби, пресен чесън, сол, черен пипер, вино, олио и 2 лъжици брашно.
Нарязваме плешката по осмотрение, осоляване и черен пипер, да почине малко около 30 минути.
В тиган загряваме олио и парчетата от плешката, предварително овални, в брашно, се запечатват. В гювеч редим пържолки и предварително малко запържени гъби - така, докато се напълни гювечът или свърши месото.
В олиото от запечатаното месо се слагат две-три лъжици брашно и се добавя около 200 мл вино. Разрежда се до редичък Бешамел с вино. Сипва се върху свинското в гювеча.
Затваря се капака и на 200 °C около 2 - 2.30 часа.
За ориза 1 чаена чаша ориз 3 чаши вода, сол, черен пипер, олио и като заври - така около 10 - 13 минути на слаб огън.
След това остава под капак, без да се отваря около 15 минути. В дълбок тиган консерва царевица и грах се затоплят в олио, добавя се оризът и се бърка малко.
Зелената салата е цветно допълнение към рецептата за свински пържолки в гювеч.